uskomukset unelmien tiellä

Kun unelmoit jostain; uudesta talosta (meillä ajankohtainen), merkityksellisemmästä työstä, toimivasta parisuhteesta tai “täydellisestä” miehestä, saattaa ääni pään sisällä kuiskata että “tuo on kyllä sun ulottumattomissa”.

Onko tämä tuttua? Vai oletko osannut mennä päämäärätietoisesti aina unelmiasi kohti?

Mahtavaa, jos olet uskaltanut mielen vastusteluista huolimatta tavoitella asioita, mitkä aluksi saattavat tuntua pelottavilta tai suorastaan järjettömiltä!
Teille muille mulla on antaa omakohtaista kokemusta siitä, että haitallisista uskomuksista on mahdollista päästää irti.

innerwisdom

Usein -omalla kohdallani aina- ne on juurikin uskomukset, jotka estää pääsemästä ns. next levelille. Uskomukset ovat omasta mielestämme 100% totta, vaikka niistä ei olisi tarkkaa, tutkittua tietoa.

Uskomukset syntyvät varsinkin lapsuudessa, koska lasten kyky kyseenalaistaa auktoriteettien kykyä on rajallinen. Lapsuuden tavat, kokemukset, perheen tulotaso ym. vaikuttaa haitallisten uskomusten syntyyn.*
Uskomuksia voi syntyä myös kriittisessä tilanteessa, josta jää vahva muistijälki. Tai ne voivat olla vanhoja sananlaskuja, kuten “kel’ onni on, se onnen kätkekööt”.
Uskomus on haitallinen label, jonka olet saattanut lätkäistä itseesi. Tai ehkä opettajasi on sanonut sinulle, ettet osaa laulaa, ja elät siinä uskossa seuraavat 35 vuotta. Koska onhan sen oltava totta, koska opettaja niin sanoi.

Newsflash! Ei se ole. Kuten ei moni muukaan todeksi luulemasi asia. Uskomukset kuitenkin vaikuttavat siihen, miten näet ja koet elämää. Ne luovat tulevaisuuttamme ja ovat läsnä kaikkialla. Kun pidät jotain asiaa totuutena, havainnoit ympäristöstäsi niitä asioita, jotka vahvistavat uskomusta.*

innerwisdom

Mistä omat uskomukseni syntyivät?

Mä olen kasvanut pohjoisessa, Sodankylän laitamilla pienessä kylässä. Maalla, missä kaikki oli kaukana. Raha oli tiukilla, äitini piti koko nelilapsisen perheen pystyssä leipomalla ja tekemällä sitä, mitä ikinä töitä olikaan tarjolla. Isä umpijuoppo, joka oli välillä pelottava, naurettava, inhottava, joskus myös ihan kiva. Kasvoin ajatellen, että kukaan mies ei ole koskaan luottamuksen arvoinen.
Mun uskomus miehistä rakentui pitkälti kolmeen asiaan -> pelkää, kunnioita, halveksu. Ei kauhean tervettä. Opin myös, että naisen on oltava vahva ja osaava. Ja että sitä odotetaan kaikilta muiltakin naisilta.
Sain myös käsityksen, että minulle ei kuulu raha. Se on vain rikkaiden asia. Ja rikkaat ovat ylimielisiä. Taaskaan, ei kovin tervettä.

Olen itse rakentanut uskomukseni. Osa tottakai tulee vanhemmiltani ja kasvuympäristöstä, mutta tarkkaileva, herkkä lapsi imee kaiken ympärillä tapahtuvan itseensä. Sisarukseni saattavat tuntea eläneensä täysin erilaisen lapsuuden. Ja kaikki meistä ovat oikeassa.

innerwisdom

Noilla eväillä kun lähtee elämään omaa elämäänsä, on aika monta kuoppaa edessä. Mutkien kautta olen oppinut ymmärtämään, että eihän asiat olekaan niin kuin luulin. Raha-uskomuksen muuttaminen positiiviseksi on mulla vielä kesken, muuten tuntuu, että olen itse vihdoin siinä pisteessä että suurimmat esteet olen raivannut tieltä. Mä olen ollut onnekas, ja sain maailman parhaan miehen, jonka kanssa on ollut hyvä ja turvallinen kasvaa. Tosin välillä hyvin pimeään metsään yksin eksyen. Unelmoimaan opettelu on sekin ollut vaikeaa, kun helposti uskoin, että tietyt asiat ei vain ole tarkoitettu mulle. Jaana perämettästä voikin olla kaiken haaveilemansa arvoinen!

Aika ja kasvaminen on siis auttanut uskomuksien heivaamisessa romukoppaan. Voi kun olisikin ollut tämä tietoisuus aikaisemmin, ja olisin tiennyt kuinka päästä eteenpäin, ei nyt ihan kivuttomasti, mutta ainakin määrätietoisesti!

Omalla kohdallani, ja asiakkaiden kanssa, uskomusten rikkominen on alkanut siitä, että ymmärtää jonkun asian todella olevan oma uskomus, eikä totuus. Kun sisäistää sen, voi itseään aina muistuttaa, että “hei tämä ei ole totta”! Ja pohtia, mistä ajatus tulee. Kannattaako siihen takertua, vai päästää irti?
Pikkuhiljaa voi alkaa keikauttamaan uskomusta päälaelleen, ja miettiä voisiko siihen uskoa.

Valmennuksellisia työkaluja on tähän aiheeseen paljon, joita opiskeluiden aikana testasimme ja itse ainakin hyväksi havaitsin. Niiden avulla raha-uskomus itselläni on mennyt suuria harppauksia eteenpäin. Tosin niiden avulla myös tajusin, kuinka paljon mulla on haitallisia uskomuksia joita en tiennyt olevankaan. Oh well, onneksi olen päästänyt irti uskomuksesta, että elämän kuuluisi olla valmista jossain vaiheessa.

Uusia oivalluksia kohti, Jaana

inner wisdom -valmennukset // hinnasto // nainen yrityksen takana // jaana@innerwisdom.fi

*lähde Valmentamo

Jätä kommentti

Captcha loading...

inner wisdom here -blogi on kaunis katsella, se pistää ajattelemaan ja toivottavasti inspiroi sinua kokeilemaan jotain uutta. Rakastan hyvää -mielummin jonkun muun tekemää- ruokaa, haaveilen kerrostaloasunnosta isoine ikkunalautoineen ja haluaisin pukeutua kuin ranskattaret.
Kiva kun tulit vierailulle,

Jaana

Pin It on Pinterest

kerro tästä